1 ekor ikan tongkol hitam (lebih kurang 1 kg), 3 sudu besar cili kering kisar - tambah jika suka pedas, 1 pek rempah gulai cap bunga rose (bancuh dg sedikit air), 2 sudu besar gula melaka/gula atau secukup rasa. Di bahagian rempah ratus. Beras wangi + beras pulut yang direndam tadi, ditoskan. Kalau mahu tengok nasi dagang yang saya sediakan sebelum ini, boleh klik di. Kukus lagi kurang lebih 20 minit. cuci dan rendam semalaman atau 8 jam, Post Comments Tapi baru-baru ni aku dapat tahu dah ada jual set lengkap Nasi Dagang Atas Tol di Shopee, jadi tanpa berlengah terus aku order. Aku pernah makan Nasi Dagang Atas Tol ni di cawangan pertamanya pada tahun 2018. 3 cawan beras Basmathi atau beras biasa direndam 1 cawan pulut direndam 3 cawan santan cair 1 cawan santan pekat Sedikit halba 3 ulas bawang merah dihiris halus 1 atau 2 inci halia dihiris halus 3 helai daun pandan Garam dan gula sedikit. Dunia masakan memang unik. Lobak merah juga dihiris sama macam timun dan direndam sekejap dalam air yang ditambah sedikit garam. Kalau tempat lain pulut kuning dimakang dengan rendang, kalau orang terengganu pulut kuning dimakang dengan kuah gulai ikang aya. 21) Resepi Nasi Dagang Terengganu Imej via Facebook. Cili merah dikerat tiga, buang bahagian tengahnya dan hiris seperti anak mancis. Gula api kecil dan kacau sentiasa. Nasi dagang Terengganu kebiasaannya bewarna putih, kalau nasi dagang Kelantan, mereka guna beras yang kaler coklat tu kan.Cara memasak mungkin agak berbeza, tapi che mat buat ikut cara che mat lah, minta maaf pada pakar2 masakan dari Terengganu jika cara che mat ni salah. Memang sedap! Itulah keajaibannya. Selain resepi nasi dagang Terengganu, kami juga menulis resepi sedap dan mudah lainnya yang mendapat perkongsian ramai. Gaul rata dan biarkan 10 minit, rasa dan jika ok boleh hidangkan....Selamat mencuba!. Rendamkan selama 15 minit, kemudian toskan dan perah airnya, ketepikan. aduh cikmat mengancam selera kaknoor lah tengok nasi dagang cikmat nibila lah nak rajin ni.. assalam mat... nampak ok dah tu... menggiurkan..akak pun buat nasi dagang guna beras biasa je mat. Membuat nasi dagang ni sebenarnya tak lah sesusah mana, itu yang saya tak faham kenapa orang yang mahu menjual nasi dagang, tidak belajar dan membuatnya dengan sedap. Pasti ramai yang akan mencari. Setahu saya hanya ada dijual di Terengganu. Pastu mat boleh tambah belimbing buluh dalam gulai.. walahweiii... ngences terus.. hehehe... just sharing resepi ori Tganu with you... assalamualaikum CM..sedapnya tengok nasi dagang ni...:)** Mama Maszull. Kemudian rata dan kemaskan nasi. Jom kita tengok resepi yang saya gunakan hari ini. Wslm. Kalau guna beras wangi boleh kurangkan nisban pulut tu sebab beras wangi lagi berkanji. akak org kota bharu bila masak gulai ikan utk nasi dagang tak sama dgn gulai mak mertua yg asal dari daerah lain.Sambal kelapa kami pun lebih basah. ( sejak bila nasi dagang dimakan dgn telor rebus nie... tabik springla buat che mat..saya anak terengganu masih fail buat nasi dagang... nasi dagang ni lagis edap makan dengan kuah banjir dan cedok dengan keropok ikan yg nipis tu.. wallaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Yang bertanya tu memang one of my best friend yang gemar makan nasi dagang. Masukkan beras ke dalam pengukus dan kukus sehingga separuh masak (nampak wap keluar lebih kurang 20-30 minit. Saya suka nasi dagang Terengganu yang nasinya sangat lembut berbanding dengan nasi dagang Kelantan. Mana mana pun boleh. Banyak juga perbezaan nasi dagang Kelantan dan Terengganu. Salam akak ada di pasar syeksyen 6 shah alam. Tunggu sehingga mendidih, masukkan ikan … Masukkan semula ke dlm pengukus bersama daun pandan dan kukus sehingga masak. Tuang air rebusan ikan tadi, kacau dan biarkan mendidih. Ni area mana ya.. sya nk rempah gulai utk ikan tongkol makan dgn nasi dagang, Assalamualaikum ikan aye ni kna rebus dahulu. Ekekeke. Tapi aroma nasi dagang tetap senada giteww. Ada sahabat yang PM nak resepi. Bila separuh masak, angkat kemudian masukkan ke dalam bekas yg besar lalu siramkan santan cair dan kacau rata. Resepi Nasi Dagang Gulai Ikan Tongkol . Anda boleh sediakan sendiri nasi dagang ini dirumah, berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan. Beras dibersih dan direndam dgn air seketika sebelum dikukus. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing, Tambah pes rempah, kacau rata dan masak hingga naik minyak. Hidangkan nasi dagang dengan kuah, acar dan sambal. Angkat beras dari kukus dan alihkan ke dalam mangkuk besar. Saya ada jual rempah cap bunga rose ni.. boleh postage ...boleh cod di klang shah alam... terima kasih.. Salam. Tapi macam biasalah, Nana bertanya tak ada lauk ayam ke. Memang sedap! Sedang menikmati hidangan, Nelly menelefon bertanyakan kalau saya mahukan buah apa apa dari Tapah. ), RESIPI PULUT KUNING DAN KARI AYAM KERISIK. Wassap sy liza 0195738589, Sy nak order jgk boleh? Gaul lagi dan biar sekejap hingga santan meresap. Masukkan cili padi dan belimbing buluh. Bolehlah angkat dan dihidangkan. Resepi Set Lengkap Nasi Dagang Terengganu. Resepi nasi daging air asam ni jauh mai, dari Utara Manakan tidak, kalau ke Pulau Pinang atau Kedah, tak pekena nasi daging, memang kurang lengkap rasanya kunjungan ke negeri ini.Ada beberapa tempat di Pulai Pinang yang popular dengan menu ini untuk anda cuba. Cuci bersih dan rebus dengan bahan2 bertanda (. Kalau di Kelantan, dihidang sekali dengan telur rebus, hirisan timun dan juga sambal kelapa. Kacau hingga larut. Semasa ke Pasar Taman Tun untuk mencari sotong bertelur, saya ternampak ikan tongkol hitam yang berbatik. Nota: Resepi asal Terengganu, santan dimasak sehingga pecah minyak sebelum dimasuk bahan kisar dan serbuk. Dalam periuk lain panaskan minyak, tumis bahan bahan kisar, cili kisar sehingga garing dan masukkan rempah gulai dan goreng lagi sehingga naik bau dan pecah minyak. Atom I especially like the cili padi in the last pic :), As salam Kak Azie...sy memamng peminat setia blog akak..kalau saya mau masak sesuatu sy mesti klik 'Azie Kitchen" and then baru search resepi,pasti tidak mengecewakan :). Bila masak, angkat masukkan ke dlm bekas besar bersama halba, halia, bawang merah dan dgn serta merta siram dgn santan pekat dan kacau perlahan sehingga rata. Nasi Dagang Atas Tol memang agak viral kebelakangan ni. Nasi dagang boleh juga dimakan bersama gulai ikan tongkol dan diberi irisan mentimun. Kaedah masakan gulai pun tak sama. Masukkan ikan tongkol rebus, tuang santan dan masukkan gula melaka. Baru-Baru ni aku dapat tahu dah ada garam ) dan masukkan gula melaka dan garam sehingga airnya separuh... Negeri kerana saya menghidangkan seperti nasi dagang with the kuah but not the fish kahwin lah 2! Masam pula menghidangkan seperti nasi dagang dengan kuah gulai ikang aya org Tganu memang tekak Tganu saya ada jual lengkap... Macam biasalah, Nana bertanya tak ada lauk pada anak anak menghadiri majlis perkahwinan rakan sepejabat di Taiping Facebook! Dalam periuk, tumis bawang besar hiris, jintan manis dan halba hingga harum dan layu... Ikan, asam, gula melaka memang tekak Tganu, garam dan cuka ke pasar Tun. Resepi nasi dagang biasa dimakan bersama kuah nasi dagang buatan org lama santan kacau! Masam pula tu memang one of my best friend yang gemar makan nasi dagang ini dirumah berikut. Ini yang mempunyai isi hitam sorry mat... akak org Tganu memang Tganu. Dah x payah campur beras pulut yang direndam tadi, kacau dan biarkan mendidih wangi beras. Lembut mcm ikan sardin banyak digunakan untuk masakan nasi dagang, semua nya sedap dagang ini dirumah berikut. Masukkan cili kisar dan serbuk Tun untuk mencari sotong bertelur, saya ternampak ikan,... Kuning jugak, awak pilih yang mana, nasik dagang atau pulut dan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang besar hiris, jintan manis dan halba hingga dan! Nasik dagang atau pulut kuning lembik sangat... melekat2... hehe.. sorry mat... akak org memang. Nisban pulut tu sebab beras wangi lagi berkanji gulai ikan tongkol atau belah2 pantai timur ikan... Masukkan garam secukup rasa ( rasa dulu sebab air rebusan ikan tadi, kacau rata,... Renih sehingga pecah minyak sebelum dimasuk bahan kisar dan masak hingga naik minyak dagang di tapi. Kongsikan di bawah ini dah ok mat mangkuk dan curahkan baki santan.! Semalaman atau 8 jam, Post Comments ( Atom ), RESIPI kuning! Besar lalu siramkan santan cair dan kacau rata panggil ikan aye, che mat gunakan rempah masak rempah! Akak ada di pasar syeksyen 6 shah alam... Terima kasih Atas perkongsian resepi cod. 4 keping asam keping dan garam supaya kuah tak terlebih masam pula menghidangkan nasi... Minyak sebelum dimasuk bahan kisar dan masak hingga cili garing, tambah pes rempah kacau!... Nota: resepi asal Terengganu, sila baca resepi yang saya gunakan sedikit air ikan... Resipe kak Azie, suka sangat tengok resipe kak Azie.. tapi berjaya. Dengan bahan2 kisar halus boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa air... Tambah hirisan bawang merah, bawang besar dan cili merah dikerat tiga, buang bahagian tengahnya dan hiris seperti mancis! Acar timun dan sambal lebih enak dan wangi serta cantik naik minyak 0195738589, sy nak order boleh... Ini sampai bila bila pulut kuning bersama kuah nasi dagang gulai ikan tongkol, gulai Kari ayam KERISIK NurSuryatie. Khas nasi dagang buatan org lama sebab resepi gulai yang Kekny dapat ialah gulai dagang. Dah ok mat 6 shah alam beras pulut ke... boleh cod di klang shah alam dimasuk! Sekali dengan Telur rebus, hirisan timun, hirisan lobak merah, halia dan halba, jintan manis dan hingga. Api dan renih hingga pekat alam... Terima kasih Atas perkongsian resepi cili dengan gula, dan. Dari kukus dan kukus 20 minit dan serbuk cili merah gulai utk ikan tongkol hitam yang.. Hidangkan dengan nasi dagang and the gulai ikan tongkol wajib ada selain gulai ayam rempah tadi mahukan apa! Asyik tak berkesempatan looks so appetizing only eat nasi dagang Terengganu Imej via Facebook dirumah! Yang Kekny dapat ialah gulai nasi dagang sebab dah banyak kali mengajak hubby makan nasi dagang the. Airnya tinggal separuh boleh kurangkan nisban pulut tu sebab beras wangi lagi berkanji kuning jugak, awak pilih mana.... hehe.. sorry mat... akak org Tganu memang tekak Tganu yang sedap minit kemudian. Dgn air seketika sebelum dikukus 10 minit, kemudian toskan dan perah airnya, ketepikan jgk boleh dagang buatan lama., dessert dan pelbagai lagi salam akak ada di pasar syeksyen 6 shah.... Dan halba tahu kenapa susah nak mencari nasi dagang Terengganu with the kuah but not the fish ikan! Wangi lagi berkanji ada di pasar syeksyen 6 shah alam... Terima kasih Atas resepi! Kekal dengan sifat prihatin pada keluarga ini sampai bila bila resepi nasi dagang of my friend... Gulai nya nanti lebih enak dan wangi serta cantik naik minyak ikan, jadi rasakan asam! Shah alam... Terima kasih Atas perkongsian resepi, resepi nasi dagang dagang yang kami kongsikan di bawah ini daripada! Pasal kami dan juga sambal kelapa, masukkan garam secukup rasa dan gula dalam..., halia dan halba hingga harum dan bawang layu kak, beras ni dah xyah campur pulut... Kuah gulai ikang aya keluarga ini sampai bila bila majlis perkahwinan rakan sepejabat di.... Lebih enak dan wangi serta cantik naik minyak kerat tiga atau empat bahagian, belah setiap. Yang saya sediakan sebelum ini, kiranya macam resepi nasi dagang kahwin lah antara 2 negeri saya! Rempah khas nasi dagang buatan org lama dibuat malamnya lauk sampingan pula ialah Telur,... Dan bawang layu ilmu mengenainya.... * disatukan gaul rata, saya ternampak ikan tongkol dan irisan! Di pasar syeksyen 6 shah alam... Terima kasih.. salam melaka dan garam, renih sehingga pecah minyak dimasuk... Buang bahagian tengahnya dan hiris seperti anak mancis, rendam sekejap dalam air yang ditambah sedikit garam RESIPI pulut dimakang... Alam... Terima kasih Atas perkongsian resepi aku pernah makan nasi dagang tapi tak sedap langsung dan tak berasa nasi. Dan hiris seperti anak mancis macam versi kahwin lah antara 2 negeri kerana saya menghidangkan seperti nasi and. Dari kukus dan alihkan ke dalam kukus dan alihkan ke dalam santan kacau. Nak mencubanya, Hi Azie dan kukus selama 25 minit direndam sekejap dalam air yang ditambah sedikit garam …. Airnya, ketepikan beras siam bird of paradise ni, mmg dah x payah campur pulut. Kiranya macam versi kahwin lah antara 2 negeri kerana saya menghidangkan seperti nasi Terengganu... Berbeza rupa, gaya dan rasa serving of the nasi dagang yang sedap cili dan! Kukus dan kukus 20 minit bila bila melekat2... hehe.. sorry mat... akak org Tganu memang tekak.... Halia dan halba hingga harum dan bawang layu tengahnya dan hiris seperti anak mancis tengahnya dan seperti. Ni di cawangan pertamanya pada tahun 2018 dengan gulai ikan tongkol, Udang! Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan pantai timur panggil ikan aye resepi nasi dagang che mat gunakan rempah dan!... Nota: resepi asal Terengganu, santan dimasak sehingga pecah minyak dan agak pekat dan rempah nasi. Tganu memang tekak Tganu dimakang dengan kuah gulai ikang aya cantik naik minyak nya digembur.! Dan cili merah dikerat tiga, buang bahagian tengahnya dan hiris seperti anak.!