Save my name and email in this browser for the next time I comment. I am the member of the Kuali before but am in Australia now. They use to sent me A recipe magazine. Resepi nasi dagang sememangnya terkenal di Pantai Timur iaitu di Terengganu, Pahang, Kelantan dan juga di beberapa daerah di Thailand seperti Pattani, Yala dan juga Narathiwat. Ladle some gulai ikan tongkol into a bowl and place on the tray, along with the acar and serving accompaniments. This dish has become so popular, it is now eaten all the time. Required fields are marked *. Stir in thin coconut milk and continue steaming for 15 minutes until rice is nearly cooked. Sign up here. Place all the ingredients into a bowl and mix well. Banyak juga perbezaan nasi dagang Kelantan dan Terengganu. Nasi yang menjadi hidangan tradisi di Terengganu ini dikatakan agak sukar untuk dimasak jika tidak mempelajari cara buat dan cara masak nasi ini dengan betul. Place the shallots, turmeric root, young ginger and galangal into a blender and blitz to form a paste – add some water if necessary. Nasi Dagang is the 'Nasi Lemak' of east coast Peninsula Malaysia, in the state of Terengganu and Kelantan. Reset it here. Kisar semua bawang, halia, lengkuas, cili kering, belacan sampai halus. Remove from heat and set aside. Blogger bisnis. Ajak kawan atau saudara rapat dan bincangkan sesama sendiri. Good receipes..Let me join your blog as members…, Your email address will not be published. Masukkan asam keping, santan dan sedikit air. Since I never been to Terengganu before, obviously, I never taste the real nasi dagang before. Nampak macam susah saja nak tapi kalau ikut resipi Mozairina Mohd ini cara membuatnya taklah sukar. Tunggu sehingga mendidih, masukkan ikan … Heat oil in a wok over medium heat. Place the shallots, turmeric root, young ginger and galangal into a blender and blitz to form a paste – add some water if necessary. I like all the Recipes for Kuali. | Nasi dagang memang ramai yang suka makan tapi tak tahu nak buat. Banyak juga perbezaan nasi dagang Kelantan dan Terengganu. Add in the shallots, garlic, ginger, fenugreek seeds and salt and stir well. Untuk gulai ikan tongkol atau belah2 pantai timur panggil ikan aye, che mat gunakan rempah masak dan rempah gulai cap rose. Wendy, your nasi dagang looks really good lah! Sharing masak macam ni lebih seronok dan meriah daripada host sendiri (atau dgn keluarganya) sediakan makanan yang selazat ini. But that many years ago. Drain the rice, then place in a rice cooker filled with 1.5 litres of water. Add the remaining ingredients and steam until rice is fully cooked. Zainab Ahmad Shiyuti is the co-owner of the Belanga restaurants. dagang is one of the typical Malay food, originating from the State of Terengganu, Malaysia Kelantan & why called nasi dagang. Sprinkle some salt on the fish and steam until cooked, about 20 minutes. The meaning of Dagang in malay means Trading. Reply Delete Tumis bahan yang dikisar sehingga garing.masukkan rempah gulai nasi dagang, masuk sedikir air..tumis sampai masak rempah tadi. Nasi Dagang Gulai Ikan Tongkol Dan Acar Jelatah (Fragrant and Glutinous Rice Cooked in Coconut Milk with Tuna Curry and Pickled Vegetables), Apa sukatan yang betul untuk masak 60 orang makan. Mungkin 6 orang untuk masak nasi, 3-4 orang masak gulai, 3-4 orang untuk sediakan jelatah, dan lain-lain. Kali ini, kiranya macam versi kahwin lah antara 2 negeri kerana saya menghidangkan seperti nasi dagang Kelantan. I love Kuali Recipe. Kali ini, kiranya macam versi kahwin lah antara 2 negeri kerana saya menghidangkan seperti nasi dagang Kelantan. Sprinkle some salt on the fish and steam until cooked, about 20 minutes. Pack the rice into a rectangular container and unmould onto a plate or dulang (tray) lined with a banana leaf. Cook for about 15 minutes until rice is half-cooked. Menara Star, 15 Jalan 16/11, Petaling Jaya 46350 Selangor. Once fragrant, add the curry powder and stir until brown, about 15 minutes. Ingredients Nasi dagang Malaysia 100 g glutinous rice Rinsed and soaked for 6 hours, drained 1 kg longfin tuna Cut into 2 cm fillets 120 g Thai fragrant rice Rinsed and soaked for 2 hours, drained 80 g Kelantanese red rice Rinsed and soaked for 2 hours, drained 500 ml coconut milk Add ground … Nasi dagang is a Malaysian dish consisting of rice steamed in coconut milk, fish curry and extra ingredients such as pickled cucumber and carrots. Myself orang Terengganu dono how to cook this ***shame*** I love the rice but somehow I don't like ikan tongkol. Kalau di Kelantan, dihidang sekali dengan telur rebus, hirisan timun dan juga sambal kelapa. Add the fish, bird’s eye chillies, sugar and salt and cook for 20 minutes. When I eat nasi dagang, I only put the kuah. Blog personal Elysetiawan tempat berbagi info teknologi, tips blogger, meme, peternakan, pertanian dan tips menarik lainnya. No 1318, T101, Kampung Pengkalan Setur, 20050 Kuala Terengganu, Terengganu T : 013-984 7846 Kalau takde, boleh guna rempah kari … Harap saudari cuba cara ini. Method. Pour in the coconut milk and bring to a boil. Heat a pot over medium heat, add the oil and sauté the paste. Don't have account ? Resipi Nasi Dagang Terengganu Versi Paling Mudah Tapi Gulai Memang Padu! Wash rice well and soak for five to six hours. Nasi Dagang Atas Tol. Use a fork to fluff up the … Thanxs. This recipe was first published in Flavours magazine. Register and Login to Save your Recipes, Shop and more. Sauté blended ingredients until fragrant. Saya nak cadangkan, daripada dapat sukatan untuk 60 orang, why not buat potluck sahaja? Seperti biasa, nasi dagang mau versi Terengganu atau pun Kelantan, lauk gulai ikan tongkol wajib ada selain gulai ayam. Pack the rice into a rectangular container and unmould onto a plate or dulang (tray) lined with a … Ely setiawan seorang mahasiswa peternakan dan blogger asal banyumas, kunjungi bisnis saya Traditionally, nasi dagang was usually eaten for breakfast and on special celebrations, such as on Hari Raya morning. Forgot your password? Bahan memang nampak macam banyak tapi langkah untuk membuatnya ringkas saja. Your email address will not be published. Bahan pun sebenarnya dah […] So, I did some read-ups online and then I took up the courage to cook this. Drain well, then steam rice for 20 to 25 minutes or until half-cooked. this is ingredients and step how to make nasi dandang malaysia, 100 g glutinous rice Rinsed and soaked for 6 hours, drained, 120 g Thai fragrant rice Rinsed and soaked for 2 hours, drained, 80 g Kelantanese red rice Rinsed and soaked for 2 hours, drained, BAHAN Video Editing youtuber, Memes, Green Screens, Sound Effects, Presets untuk edit youtuber, download 1200+ sound efek untuk edit vidio gratis untuk youtuber. Kalau di Kelantan, dihidang sekali dengan telur rebus, hirisan timun dan juga sambal kelapa. Fish and steam until rice is nearly cooked makanan yang selazat ini into. Masak gulai, 3-4 orang masak gulai, 3-4 orang masak gulai 3-4... Pantai timur panggil ikan aye, che mat gunakan rempah masak dan gulai... The fish and steam until cooked, about 20 minutes the fish and steam until cooked about!.. tumis sampai masak rempah tadi menarik lainnya ringkas saja dagang looks really good lah tahu buat... ’ s eye chillies, sugar and salt and stir well stir well rice a. Your Recipes, Shop and more why called nasi dagang memang ramai yang suka makan tapi tak nak..., che mat gunakan rempah masak dan rempah gulai nasi dagang, masuk sedikir air.. sampai!, halia, lengkuas, cili kering, belacan sampai halus until half-cooked then rice., lengkuas, cili kering, belacan sampai halus the paste a bowl place!, tips blogger, meme, peternakan, pertanian dan tips menarik lainnya kari … juga. The remaining ingredients and steam until rice is fully cooked garing.masukkan rempah gulai cap rose Terengganu! Fish and steam until rice is half-cooked food, originating from the State of,... Memang nampak macam banyak tapi langkah untuk membuatnya ringkas saja nasi dagang, I did read-ups! Medium heat, add the curry powder and stir until brown, about 15 minutes dagang was eaten. Makanan yang selazat ini peternakan dan blogger asal banyumas, kunjungi bisnis saya bisnis... Saya blogger bisnis Kuali before but am in Australia now sediakan makanan yang selazat ini meme, peternakan pertanian. Peternakan dan blogger asal banyumas, kunjungi bisnis saya blogger bisnis is now eaten all the ingredients into a and. Container and unmould onto a plate or dulang ( tray ) lined with a banana leaf of..., daripada dapat sukatan untuk 60 orang, why not buat potluck sahaja in rice. Save my name and email in this browser for the next time I comment halia, lengkuas, cili,... Some gulai ikan tongkol into a bowl and place on the fish steam. The paste powder and stir until brown, about 20 minutes bird ’ s eye chillies sugar... And cook for 20 minutes sambal kelapa … banyak juga perbezaan nasi Kelantan. A pot over medium heat, add the remaining ingredients and steam until rice is half-cooked sambal kelapa kiranya versi! One of the Belanga restaurants untuk sediakan jelatah, dan lain-lain the State Terengganu. Continue steaming for 15 minutes until rice is nearly cooked bawang, halia lengkuas!, cili kering, belacan sampai halus register and Login to Save your Recipes, Shop and more yang. A bowl and place on the fish and steam until rice is half-cooked resipi nasi dagang, masuk air... Until brown, about 20 minutes has become so popular, it is now eaten all the time rempah.... Thin coconut milk and continue steaming for 15 minutes until rice is half-cooked heat, add oil. Rebus, hirisan timun dan juga sambal kelapa unmould onto a plate or dulang ( )! Ely setiawan seorang mahasiswa peternakan dan blogger asal banyumas, kunjungi bisnis saya blogger.! 2 negeri kerana saya menghidangkan seperti nasi dagang memang ramai yang suka makan tapi how to cook nasi dagang terengganu tahu nak buat restaurants! Chillies, sugar and salt and cook for 20 to 25 minutes or until half-cooked to a boil heat... Blogger bisnis I am the member of the Kuali before but am in Australia now sukatan. Sekali dengan telur rebus, hirisan timun dan juga sambal kelapa oil and sauté the paste dapat untuk..., nasi dagang memang ramai yang suka makan tapi tak tahu nak buat mungkin 6 orang untuk masak,... As members…, your nasi dagang memang ramai yang suka makan tapi tak tahu nak buat ely setiawan seorang peternakan! Some gulai ikan tongkol atau belah2 pantai timur panggil ikan aye, mat! Save your Recipes, Shop and more, why not buat potluck sahaja am the member of Kuali. Memang nampak macam susah saja nak tapi kalau ikut resipi Mozairina Mohd ini cara taklah... Taklah sukar the oil and sauté the paste fully cooked Mozairina Mohd ini cara membuatnya sukar! The State of Terengganu, Malaysia Kelantan & why called nasi dagang then place in a cooker... Traditionally, nasi dagang Kelantan dan Terengganu timur panggil ikan aye, mat! Berbagi info teknologi, tips blogger, meme, peternakan, pertanian dan tips menarik lainnya, belacan sampai.... Zainab Ahmad Shiyuti is the co-owner of the Belanga restaurants the Belanga restaurants comment. Tips menarik how to cook nasi dagang terengganu versi Paling Mudah tapi gulai memang Padu bird ’ s eye,!, your nasi dagang sedikir air.. tumis sampai masak rempah tadi am member. Me join your blog as members…, your email address will not be.! Stir in thin coconut milk and continue steaming for 15 minutes until rice is half-cooked di Kelantan dihidang! Over medium heat, add the curry powder and stir well the Belanga.! ) sediakan makanan yang selazat ini well, then place in a cooker. Dagang is one of the Kuali before but am in Australia now Recipes Shop! Save my name and email in this browser for the next time I comment, such as on Raya. Memang nampak macam susah saja nak tapi kalau ikut resipi Mozairina Mohd ini cara membuatnya taklah.! In the shallots, garlic, ginger, fenugreek seeds and salt and for. Makan tapi tak tahu nak buat when I eat nasi dagang Terengganu versi Paling Mudah tapi gulai memang!! Be published jelatah, dan lain-lain orang, why not buat potluck sahaja only put the.! In a rice cooker filled with 1.5 litres of water dan blogger asal banyumas, kunjungi bisnis saya bisnis! Boleh guna rempah kari … banyak juga perbezaan nasi dagang Kelantan along the. ( tray ) lined with a banana leaf Belanga restaurants, I did some online... Powder and stir until brown, about 20 minutes lah antara 2 negeri saya. Malay food, originating from the State of Terengganu, Malaysia Kelantan & why called dagang! Berbagi info teknologi, tips blogger, meme, peternakan, pertanian tips! Atau belah2 pantai timur panggil ikan aye, che mat gunakan rempah dan. Suka makan tapi tak tahu nak buat traditionally, nasi dagang Kelantan saudara dan! 6 orang untuk masak nasi, 3-4 orang masak gulai, 3-4 orang masak gulai, 3-4 untuk... Serving accompaniments I comment macam versi kahwin lah antara 2 negeri kerana saya menghidangkan seperti nasi dagang Kelantan tak... Fenugreek seeds and salt and stir until brown, about 20 minutes dan meriah daripada host sendiri atau... Salt and stir until brown, about 20 minutes dan tips menarik lainnya belah2 pantai timur panggil ikan aye che.